Ciekawy film o świetlówkach - warto obejrzeć

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mario34
    Ambiente
    • 2007
    • 151

kilka godzin w garażu ... przednie zrobione

na przednie drzwi:
    7 x STP anticor gold
    1,5 x STP silver
    1,5 metra GMS-02
    2x dynaxorb (akurat miałem ale to ściema)
    Efekt ;-)
    Bezcenny.
    Dzwięk superowy i bardzo duża redukcja drgań tapicerki.

Zostawilem ORI głośnik (od zestawu HK) oraz ori dystans.
    Ori dystanse mają "daszki" i woda nie leje się na głośnik.

jutro testy w trasie.
    a może wieczorem tylnie drzwi ->cel -> tylko wyciszenie
    mario
  • marlej108
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 4976
    • Octavia III (5E3)
    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Czesc,

kiedys chyba juz podawalem link do artykulu o swietlowkach - czyta sie go fajnie:

Do tej pory świetlówki kompaktowe kupowane sklepie ze szwedzkimi meblami żyły tylko kilka miesięcy co było nieakceptowalne. No ale ja...

przedwczoraj obejrzalem ciekawy film - warto sie z nim zapoznac, zwlaszcza jak mamy w domu malego dzidziusia...

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

prawde mowiac podane w nim informacje sa przerazajace... kilka koncernow posmarowalo, i debile z Komisji Europejskiej zaakceptowali ich pomysly... najgorsze, ze gdyby chodzilo tylko o pieniadze, to pal diabli, ale ci durnie sami nie przewidzieli jakie g..wno produkuja...

Teraz po cichu zaczynaja sie ze swietlowek wycofywac na rzecz zarowek halogenowych i ledow... swoja droga pewnie jeszcze drozszych, ale przynajmniej bez rteci...
    http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Ile lat swietlowki sa na rynku? Ponad 25lat gdzie UE nie miala nic do powiedzenia. Najbezpieczniej to bedzie wrocic do jaskini i rozpalac pochodnie jako lampke.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• sesik
        RS
        • 2006
        • 2165

Zamieszczone przez Maicroft
        Najbezpieczniej to bedzie wrocic do jaskini i rozpalac pochodnie jako lampke.
        Za duża emisja CO2, do pochodni trza będzie DPF'a montować
        Best ET = 13.666
        Skrome 2.0 tdi ~280KM/500Nm
        PerfectService by DGW

http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=1233872
        http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/1oson/

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Cos na wzor bio kominka
          Spritmonitor.de

Komentarz

• krzysn
            Rider
            • 2007
            • 515

Zawsze chodzi o to aby wydupczyć leminga. Zwykłe żarówki były za tanie, z ich trwałością poradzono sobie wcześniej (http://rekordyguinessa.pl/najdluzej-...ka-na-swiecie/) ale mimo wszystko czerpano z tego małe zyski.

Ledy to jeszcze większe gówno niż świetlówki, nie zawierają rtęci ale plastik czy elektronika nie ulega szybkiej biodegradacji. Dobrej jakości ledy są drogie, świecą słabo. Mam w kuchni 10 led-ów, marki lumenmax i kanlux, o mocy 3-4W każda, lumenmaxy kosztowały mnie ponad 30zł za sztukę. W kuchni ciemniej niż przed remonetem z jedną świetlówką 23W. Obiecałem sobie, że jeśli którąś szlag trafi wymienię na halogeny po 1,5zł.

Co do rtęci to również nie ma co popadać w paranoję. W 19-tym wieku ludzie leczyli tym kiłę ;-) IMO jest tak wiele zanieczyszczeń środowiska oraz sztucznych dodatków do żywności, że te opary rtęci ze zbitej świetlówki nie mają aż takiego znaczenia. Jeśli stłucze się w domu, posprzątać i przewietrzyć, na dworze nie ma to moim zdaniem znaczenia. O ile gorsze skutki miała awaria platformy wiertniczej BP...

Warto też zauważyć, że inwestując w "ekologiczne" źródła światła mimo iż spada zużycie prądu rachunki stale rosną. Kto za tym stoi ? :diabelski_usmiech (vide sąsiedni wątek)

Komentarz

• sesik
              RS
              • 2006
              • 2165

Zamieszczone przez krzysn
              Kto za tym stoi ?
              Jak za wszystkim w polsce, Tusk.
              Best ET = 13.666
              PerfectService by DGW

Komentarz

• krzysn
                Rider
                • 2007
                • 515

Zamieszczone przez sesik
                Kto za tym stoi ?
                A nie żydzi i masoni ;-) ?

Komentarz

• sesik
                  RS
                  • 2006
                  • 2165

Zamieszczone przez sesik
                  Kto za tym stoi ?
                  A nie żydzi i masoni ;-) ?
                  To w USA
                  Best ET = 13.666
                  PerfectService by DGW

Komentarz

• aro_40
                    RS
                    • 2007
                    • 1529
                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Ledy to jeszcze większe gówno niż świetlówki, nie zawierają rtęci ale plastik czy elektronika nie ulega szybkiej biodegradacji. Dobrej jakości ledy są drogie, świecą słabo. Mam w kuchni 10 led-ów, marki lumenmax i kanlux, o mocy 3-4W każda, lumenmaxy kosztowały mnie ponad 30zł za sztukę. W kuchni ciemniej niż przed remonetem z jedną świetlówką 23W. Obiecałem sobie, że jeśli którąś szlag trafi wymienię na halogeny po 1,5zł.
                    A kto kupuje takie marki :shock: :shock: :shock:
                    Lumenmax i Kanlux omijac należy jak najszerszym łukiem !!!! Poszukaj tutaj wątku o LEDach to może zrozumiesz czemu masz ciemniej niż przed remontem
                    If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• krzysn
                      Rider
                      • 2007
                      • 515

aro_40, nie zmienia to faktu, że system robi nas w ch..a

Co do marek LED-ów, lumenmax i kanlux nie są najtańsze (szczególnie lumenmax). Z doświadczenia wiem, ze co tanie to do dupy więc nie sugeruj, że mam marne żarówki.

Komentarz

• kowal 2002
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 5161

krzysn, tak z ciekawości możesz dać jakiegoś linka do tych 3-4 watowych LED-ów? Ja przy remoncie kuchni zamieniłem 6 szt. markowych 50W halogenów na 7 szt 6W LED-ów ( 4x1,5W na punkt ) i jasność jest porównywalna ( ze wskazaniem na LEDy ).
                        Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• aro_40
                          RS
                          • 2007
                          • 1529
                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

krzysn, jeśli nie chcesz przyjąć do wiadomości, że masz marne LEDy to po prostu dobrałeś niewłaściwe. Ja do kuchni kupiłem 5 x 2,4 W firmy POLUX - szajs pierwszego sortu, a mimo wszystko mam widno.
                          Jeśli dałeś LEDy takie w reflektorkach (jak halogeny) to masz światło punktowe, czyli świeci ci jak latarka skierowana w dół, a tym samym masz ciemno w bok od linii światła. Pytanie jak to rozmieściłeś i czy nie lepiej zamienić na małe kulki - świeci wtedy bardziej jak tradycyjna żarówka.
                          If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• andriu21tg
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2008
                            • 1499

kowal 2002, ale Jarku współczynnik Ra masz na poziomie ok 70% kiedy halogen da 100%..a dobry Led czyli nie że wygląda fajnie tylko dający parametry podobne do halogeny trochu kosztuje. . Wiadomo każdy na światło patrzy inaczej.. jednemu zależy na liści światła, ja siedząc w branży oświetleniowej(stricte żarówkowej)patrze przede wszystkim na Ra. takie zboczenie zawodowe. .

Komentarz

• kowal 2002
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 5161

andriu21tg, wiem o czym mówisz, bo choć nie zawodowo to też mocno zwracam uwagę na jakość oświetlenia. W LED-ach brakuje mi tego "ciepła" i "miękkości" które dawały halogeny ( miałem stare Phillipsy serii MasterLine Plu,s takie z metalową oprawką na trzonku - teraz chyba już nie dostępne ). A współczynnik oddawania barw można "subiektywnie" poprawić odpowiednim otoczeniem - w poprzedniej kuchni z jasnym blatem nigdy nie zdecydowałbym się na LED-y, obecnie przy ciemnobrązowym blacie i beżowych płytkach jest naprawdę przyjemnie. Ale fakt, że przebrałem chyba z 15 różnych "żarówek" LED zanim trafiłem na odpowiadający mi odcień.
                              Dlatego właśnie z LED-ami tak łatwo jest "wtopić", bo wybór jest ogromny, a jak ktoś źle trafi na początku to potem ma "uraz" :wink: .
                              Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                              Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• krzysn
                                Rider
                                • 2007
                                • 515

aro_40, Ty dalej swoje ;-) Moje ledy mają kąt świecenia 120^0, miałem krótko żarówki halogenowe i było super. Może to kwestia gabarytów kuchni ? choć moja nie jest zbyt duża. Mam siedem żarówek umieszczonych na wysięgnikach nad szafkami oraz trzy w oprawach podszafkowych (tutaj kanluxy).

Link do żarówek: link

Usunąłem szkiełka, jest minimalnie lepiej. Narzekam, że mam ciemno, ale oczywiście bez przesady. Po prostu biorąc pod uwagę koszty takiego oświetlenia (około 300zł łącznie z zasilaczem) imo gra nie warta "świeczki".
                                Wcześniej miałem chińszczyznę, jakieś eko-led czy coś w ten deseń. Świeciło trochę lepiej ale po roku część diód zaczęła migać. Zasilacz chiński, ale sądząc po napisach na obudowie odpowiedni (do led, stałe 12V).

Komentarz

Pracuję...